CSRD onzekerheid vanwege Omnibus? Dit zijn je 3 rapportage opties.
Weet je vanwege Omnibus niet of je nog moet rapporteren onder de CSRD? Ontdek welk rapportage scenario bij jouw situatie past en welke stappen je nú kunt zetten. (*Inclusief stop-de-klok stemming van 3 april, 2025)

Het Omnibus Voorstel gaat de regels rondom duurzaamheidsrapportage binnen Europa vereenvoudigen en de CSRD criteria versoepelen. Ook krijgen alle wave 2 en wave 3 bedrijven nu definitief 2 jaar uitstel voor hun rapportage (bron).
Maar Omnibus blijft nog een voorstel, er kan nog veel veranderen aan de inhoud en CSRD criteria de komende maanden. Hierdoor weten veel bedrijven onder de 1000fte nu niet of ze straks nog moeten rapporteren. Blijf je CSRD plichtig, krijg je uitstel, of vervalt je verplichting helemaal?
Om jou door de Omnibus chaos te navigeren de komende maanden, hebben we 3 rapportage scenario's ontwikkeld waar jij uit kan kiezen. Elk scenario bevat een aanpak met concrete vervolgstappen.
Voor wie is de CSRD nu onzeker?
De CSRD-grenswaarden kunnen nog worden aangepast (voorstel: mogelijk rapporteren vanaf 1000FTE). Vooral deze drie groepen bedrijven ervaren nu de meeste onduidelijkheid:
1. 250–500 FTE
Je valt straks mogelijk buiten de CSRD-plicht. De kans is aanzienlijk, maar het is nog niet definitief. Veel bedrijven in deze groep kiezen voor een lichtere rapportage route zoals VSME, maar blijven alert.
2. 500–750 FTE
Je zit in de grootste grijze zone. Er is nog geen uitsluitsel, en het risico op last-minute wijzigingen is reëel. Hier loont het om met meerdere scenario’s rekening te houden. Hoe zorg je dat je niet volle bak voor de CSRD gaat, maar wel een basis creëert die je kunt schalen voor de CSRD -mocht dit nodig zijn? Bijvoorbeeld door met de VSME te werken.
3. >750 FTE
Er bestaat een kans dat de nieuwe CSRD-grenswaarden toch wordt verlaagd. Deze groep bedrijven heeft daarmee toch een grote kans dat ze wel rapportage plichtig blijven. Zit jij bijna tegen de 1000FTE aan? Dan zul je vrijwel zeker CSRD plichtig blijven.
Wat mogelijk wél verandert, is de hoeveelheid datapunten die je moet rapporteren (minder kwalitatieve datapunten). De meeste bedrijven in deze groep gaan door met hun CSRD voorbereidingen, maar hebben door het 2 jaar uitstel meer tijd om eerst hun belangrijkste onderwerpen te prioriteren.
Kies jouw scenario en vervolgstappen
Afhankelijk van je situatie en strategische visie kun je één van de drie onderstaande scenario’s kiezen. Elk scenario biedt een praktische aanpak om te bepalen wat je nú kunt doen – ongeacht de uiteindelijke wetgeving.

Overzicht: 3 Omnibus rapportage scenario's voor jouw duurzaamheidsrapportage.
Scenario 1: CSRD-plicht vervalt, maar stakeholderdruk blijft
Voor wie?
Organisaties tussen 250–750 FTE die straks mogelijk buiten de CSRD vallen, maar druk ervaren van klanten, banken of investeerders.
Aanpak:
- Gericht MVO beleid opstellen: I.p.v CSRD rapportage is je nieuwe doel: een MVO beleid opstellen gericht op relevantie. Laat de strikte CSRD-vereisten voor nu los en maak in 2025 een MVO beleid met maatregelen dat strategisch aansluit bij jouw ambities en vooral: de wensen van je stakeholders.
- Inventariseer relevante thema's: Focus op duurzaamheidsonderwerpen die écht relevant zijn voor jouw stakeholders. Hiervoor kun je je DMA resultaten gebruiken of je thema's bepalen aan de hand van de thema's van de CSRD.
- Kies een passende rapportage: Maak gebruik van het VSME rapportage framework (een praktische, vereenvoudigde standaard in lijn met Europese standaarden als de CSRD).
- Rapporteer strategisch: Niet je hele MVO beleid hoeft in je rapportage terug te komen. Werk toe naar een rapportagevorm waarin je je stakeholder belangen benadrukt. Moet jij bijvoorbeeld Science-based Targets of Ecovadis opstellen voor klanten? Maak dit dan een groot onderdeel van je rapportage.
Waarom deze aanpak?
Je blijft strategisch sturen op duurzaamheid en voldoet aan stakeholderverwachtingen zonder onnodige regeldruk.
Tip: Werk zoveel mogelijk met de thematiek en structuur van de CSRD en VSME om je beleid en rapportage toekomstbestendig te maken. Ook kun je dit eventueel schalen naar een CSRD rapportage, mocht je toch plichtig blijven.
Voorbeeld uit de praktijk:
- Een MKB levensmiddelen producent (ca. 500-750 FTE) besluit de CSRD voor nu los te laten, maar blijft rapporteren richting klanten en financierders i.v.m. klantvraag en externe positionering.
- Nieuw doel: i.p.v. een CSRD rapportage, werken ze nu toe naar een nulmeting (waar staan we - wat is onze grootste impact?) en MVO beleid dat in lijn ligt met klantverwachtingen.
- Focus: Samen selecteerden we 6 focus onderwerpen uit de 9 thema's die uit hun DMA zijn gekomen (waaronder CO₂, circulariteit en watervervuiling). We kijken welke data er al is verzameld en prioriteren de kwantitatieve data die voor deze thema's volgens klanten en de VSME moet worden verzameld.
- Ambitiesessie: We hebben een uitgebreid MVO beleid opgesteld met doelen en maatregelen die nu worden geïmplementeerd.
- Rapportage: Het bedrijf wil begin 2026 alsnog over 2025 rapporteren volgens de VSME standaard. Mochten ze toch wel CSRD plichtig blijven, kunnen ze deze processen gemakkelijk opschalen.

Het verschil tussen een MVO beleid gebaseerd op de CSRD's eisen vs. een eigen MVO beleid gebaseerd op strategische thema's.
Scenario 2: CSRD-plicht blijft, maar met 2 jaar uitstel
Voor wie?
Grote bedrijven van >1000FTE, tussen de 750-1000FTE, of bijna 1000FTE, die weten dat ze waarschijnlijk rapportage plichtig blijven, maar nu 2 jaar meer tijd krijgen.
Aanpak:
- Risico analyse: Focus eerst op thema's en acties waar je geen spijt van krijgt - de 'no-regret' thema's. Dit betekent dat je je dataverzameling voor de duurzaamheidsthema's die strategisch het belangrijkst zijn voor jouw bedrijf. Hier heb je nu al het meeste aan.
- Stel prioriteiten: Bouw aan een strategisch MVO-beleid dat breed gedragen wordt en ga eerst de benodigde data hiervoor verzamelen. Hiermee verzamel je vaak al 50% van de vereiste kwantitatieve datapunten van de CSRD. Win-win! Bekijk hoe je goed je interne investeringen en capaciteit kunt verdelen.
- Planning herijken: Maak je aanpak op basis van de nieuwe tijdslijn. Pak in 2025 je belangrijkste thema's en dataverzameling aan en herijk je planning in Q3 of Q4 aan de hand van Omnibus updates. Verschuif complexe onderdelen (zoals narratieve rapportage, kwalitatieve datapunten, en gedetailleerde reductiemaatregelen) naar een later moment als er meer duidelijkheid is.
Waarom deze aanpak?
Je benut het uitstel effectief, bouwt interne kennis op voor je belangrijkste thema's - en behoudt je koploperspositie door strategische focus aan te brengen in je beleid.
Voorbeeld uit de praktijk:
- Een logistiek bedrijf (1.000+ FTE) wil geen interne capaciteit verspillen aan onderdelen die mogelijk vervallen, maar wil door met de CSRD voorbereiding i.v.m klantvraag en strategische voorbereiding.
- Ze herprioriteren voor Q2 en Q3 de onderdelen die voor het bedrijf strategisch belangrijk zijn i.v.m. stakeholderbelangen (zoals CO₂-uitstoot, energiegebruik en personeelsdata), en verplaatsen andere thema’s (zoals biodiversiteit) door naar volgend jaar.
- In Q3/Q4 2025 is er een herijkingsmoment om de nieuwste Omnibus updates te verwerken in de planning. Zo blijft het project in beweging zonder overcapaciteit, en blijft de investering toekomstbestendig.
Scenario 3: CSRD-plicht én stakeholderdruk vallen weg
Voor wie?
Kleinere organisaties die waarschijnlijk niet meer CSRD plichtig zullen zijn - en weinig tot geen externe druk of vraag ervaren omtrent duurzaamheid.
Aanpak:
- Duidelijk afronden: Rond lopende CSRD projecten op een duidelijke manier af en kijk of je ze nog kan benutten voor strategische vraagstukken. Anders is het zonde van je tijd en investeringen. Communiceer dit intern en/of extern.
- Waarborg een basisniveau voor compliance: Stel een compacte duurzaamheidsambitie op voor de komende jaren (5 jaar plan). Misschien lijkt er nu nog weinig vraag te zijn, maar in 2030 staat het er heel anders voor. Zo behoud je ook een duidelijke opdracht voor degene verantwoordelijk voor jouw duurzaamheid.
- Blijf op de hoogte: Benoem iemand intern die de CSRD/Omnibus ontwikkelingen blijft volgen zodat je geen risico loopt belangrijke updates te missen.
Waarom deze aanpak?
Je blijft minimaal voorbereid op toekomstige eisen, en investeert alleen in wat jij relevant vindt.
Let op.
Houd rekening met de toenemende vraag naar duurzaamheidsrapportage vanuit banken en andere relevante stakeholders de komende jaren. Door alles stop te zetten, loop je groot risico achter te blijven op marktontwikkelingen en investeringen. We raden je aan met een minimaal duurzaamheidsbeleid of rapportage door te gaan, bijvoorbeeld aan de hand van de VSME.
Sparren over welk scenario het beste bij jouw organisatie past?